Etätyöläisen arkea Espanjassa

4.4.2019
Kirjoittanut: Jenna Moisejeff

Maxtechilla on havaittu, että tarjoamalla halukkaille mahdollisuutta etätyöskentelyyn saadaan työntekoon lisää joustavuutta ja sujuvuutta. Vaikutukset henkilöstön työmotivaatioon ja työssä jaksamiseen ovat olleet positiivisia. Meillä etätyöskentelyyn riittää ilmoitus omalle esimiehelle – jos esimiehellä ei ole perusteltua syytä kieltää etätyöskentelyä, se on lähtökohtaisesti aina sallittua.

Etätöiden tekeminen perustuu luottamukseen työnantajan ja työntekijän välillä. Etätyössäkin on toki samat tuottavuustavoitteet ja -edellytykset kuin tehtäessä työtä varsinaisessa työskentelypaikassakin. Etätöissä myös työvälineiden ja työskentelytilan sekä -tapojen tulee luonnollisesti olla laadukkaita ja ergonomisia sekä tietoturvasta on huolehdittava yhtä tarkasti kuin yrityksen tiloissa työskenneltäessä.

Alla Juhan tarina etätyöstä Maxtechilla. Juha tekee tällä hetkellä etätöitä n. 5.000 kilometrin päässä Teneriffan auringon alla!

 

Kerro itsestäsi? Mikä on toimenkuvasi Maxtechilla ja kauanko olet työskennellyt yrityksessä?

Olen 33-vuotias oululainen mies, olen työskennellyt Maxtechilla pari vuotta. Teen ohjelmistokehitystä ja vastaan palvelinten ylläpidosta. Tullessani töihin Maxtechille kerroin pitäväni palvelinratkaisuiden kehittämisestä ja työnkuvaani muokattiin toiveideni mukaan – sain vastuulleni sisäverkkojen ylläpidon ja korkean saatavuuden (High Availability) -palvelinratkaisun vikasietoisuuden kehittämisen sekä ylläpitämisen. Maxtechilla pidän erityisesti siitä, että meillä on monipuolista osaamista eri teknologioista ja olen saanut olla mukana kehittämässä uusia tapoja käyttää ja soveltaa näitä palveluidemme ja tuotteidemme parantamiseksi.

 

Miten ajauduit Teneriffalle etätöihin?

Syksyllä 2018 entinen työnantajani, joka organisoi työtä turistikohteisiin maailmanlaajuisesti, otti minuun yhteyttä. Heillä oli sattunut yllättävä tilanne, jossa osa-aikaiseen työhön Teneriffalle alun perin valittu työntekijä joutuikin perumaan tulonsa sairastapauksen vuoksi. He tiedustelivat olisiko minulla ollut mahdollisuutta lähteä. Työtarjous vaikutti mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta, joten lupauduin keskustelemaan asiasta nykyisen työnantajani kanssa. Kerroin esimiehelleni tilanteen, että minulle on tarjottu kuuden kuukauden työmahdollisuutta ulkomailla ja olisin kiinnostunut siitä. Siihen esimieheni totesi, että asiaan löydetään varmasti toimiva ja kaikkia osapuolia miellyttävä ratkaisu. Tänä päivänä työskentelen etänä Teneriffalta.

 

Mikä on parasta etätyöskentelyssä?

Minun kannaltani parasta etätyössä on, että se mahdollisti väliaikaisen muuton ulkomaille. Huomaan myös säästäväni aikaa, joka ennen kului työmatkoihin ja auton sulatteluun hyytävän lumivuoren alta. Yhteydenpito ja etäyhteydet toimivat aivan kuten Suomessakin, joten pystyn käytännössä tekemään kaikki samat työt ja tehtävät kuin toimistollakin ollessa.

 

Etätyöskentelyä rannalla

 

Hoituvatko hommat etänä samalla tavalla kuin työpaikalla ollessa?

Yksi suurimpia etätyön haasteita minulla on ollut aikaero. Espanjalainen elämänrytmi on hyvin erilainen verrattuna suomalaiseen. Täällä nukutaan myöhään ja vietetään siestaa klo 14-17. Päivällinen syödään usein vasta myöhään illalla ja lapset saattavat leikkiä kaduilla vielä puolen yön aikaan. Aamulla kellon ollessa Suomessa kahdeksan, täällä on vasta kello kuusi. Aikaero toiseen suuntaan olisi helpompi työn kannalta.

Etäpalavereiden pitäminen on helppoa ja toimivaa, kunhan löytyy vain yhteinen sopiva aika. Yrityksen sisäisen chatin kautta on aivan yhtä helppo tavoittaa tiimin jäsenet tarvittaessa spontaanisti. Palvelinten ylläpidon kannalta on toki haastavaa se, ettei voi olla itse fyysisesti läsnä. Joskus joudun pyytämään jotakuta paikalla olevaa käymään “painamassa nappia” puolestani. Eniten etätöissä harmittaa, että työpaikan viihdyttävät kahvihuonekeskustelut jäävät välistä, mutta onneksi etätöidenkin lomassa voi aina välillä chattailla työkavereille ja vaihtaa kuulumisia asioista ja myös asioiden vierestä.

 

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

Vapaa-ajalla käyn lenkkeilemässä vuoristossa, kuuntelemassa live-musiikkia kahviloissa ja nautin tietysti auringosta.

 

Teneriffan rannikkoa